lauantai 18. elokuuta 2012

Huono omatunto

Kedi maiskuttaa tyytyväisenä lattialla. Kerrankin saa hyvää ruokaa! Kupissa on broilerin fileesuikaleita. Henkilökunta on tyytyväinen, kun ruokakustannukset ovat minimaaliset, sillä kana oli tarjouksessa, 250 g rasia 0,99 euroa (ja rasioita tuli ostettua kaikenkaikkiaan 6). Mutta samalla on huono omatunto.

Kasvissyöjänä yksi kritisoinnin kohde on lihan liian halpa hinta, ja sen vuoksi sen suuri kulutus. Lihaa syödään joka aterialla, joka päivä, joka vuosi. Jotta kysyntään saataisiin vastattua, lihaa tuotetaan paljon, ja mahdollisimman halvalla. Se tarkoittaa tehotuotantoa. Lihansyöntiä vastaan mulla ei sinänsä ole mitään, mutta tehotuotantoa ja liiallista kulutusta vastaan sen sijaan on. Tehotuotannossa eläinten olot ovat usein järkyttävät. Puitteet voivat olla kunnossa ja eläimet ulkoisesti terveitä, mutta miten on henkinen puoli? Tehokanaloissa voi olla kymmeniä tuhansia kanoja kanalaa kohti, sikaloissa on keskimäärin noin seitsemänsataa sikaa per sikala. (Lähde: kanat, lähde: siat.) Elinolot ovat ahtaat ja virikkeitä ei useimmiten ole tarpeeksi. Kuluttajahintoja ei saisi laskea eläinten elinolojen kustannuksella - eikä myöskään tuottajahintojen. Vaikka tuotantoeläimen tarkoitus on päätyä ruoaksi, niin sen elämän pitäisi silti olla elämisen arvoista. Niin tuotanto- kuin kotieläinten (eli lemmikkien) pitäisi saada toteuttaa luontaista käytöstään. Tuotantotiloilla tämä tarkottaisi pienempiä laumakokoja ja virikkeitä. Itse en ole katsonut Big Brotheria, niin Suomen kuin muidenkaan maiden, mutta kyseisessä ohjelmassa ainakin lööppien perusteella tulee ilmi se, kuinka stressaavaa virikkeettömyys ja liian ahtaat tilat on.

Kissanomistajana lihan ostaminen aiheuttaa ristiriitaisia tunteita. Kissa on lihansyöjä, mutten haluaisi tukea tehotuotantoa. Luomulihavalikoimat eivät ole suurensuuret, ja luomukanaa on aika mahdotonta saada. Etenkin näppärinä fileesuikaleina, jotka on helppo pakata kerta-annoksiksi Minigrip-pusseihin ja pakastaa... Luomukissanruokaakaan ei ole paljon tarjolla, ruokakaupoista löytyy Yarrahia, josta Kedi ei enää pidä. Zooplussalta löytyy jonkin verran, mutta ruokaa pitäisi tilata sillä riskillä, että se ei välttämättä kissoille maistu.  Kissojen ruokinnassa meillä menee valitettavasti laatu eettisyyden edelle, joten sen vuoksi ainakaan kuivaruokaa meillä ei tulla syömään luomuna. 

Pieni kissanruokavertailu tähän väliin:

Meillä syödään Orijenia, joka on mun ja monen muun mielestä markkinoiden laadukkain kissanruoka. Orijenissa on vähintään 75 % lihaa, se on viljaton, ja sen koostumus vastaa kissan luonnollista ruokavaliota parhaalla mahdollisella tavalla. 

Orijenin tuotesisällön alku: Tuore siipikarja (22%), kananlihajauho (18%), tuore ja ruodoton lohi (7%), kalkkunanlihajauho (5%), tuore siipikarjanmaksa (5%), sillijauho (5%), peruna, siipikarjanrasva (säilötty tokoferoleilla, 5%), bataatti, herneet, tuore ja ruodoton kuha, tuore kananmuna, tuore kalkkuna (....).

Luomu kissanruoista Defun tuotesisältö alkaa pahimmalla mahdollisimmalla tavalla: maissi (40%), siipikarjajauho(29%), riisijauho, siipikarjanrasva, hydrolysoitu maksa siipikarjasta (...).

Jos kolmesta pääraaka-aineesta kaksi on kasviperäisiä, niin ruoan raviteikkuus ei ole mielestäni hyvä. 

Happy Cat on vähän parempi: siipikarjanlihajauho (22,5%), banaanijauho (19%), perunahiutaleet, perunaproteiini, siipikarjanrasva, naudanrasva, hydrolysoitu maksa, juurikasmelassileike, kuivattu maksa (....), mutta ei sekään yllä Orijenin tasolle. 

Yhteenvetona todettakoon, että ehdottomasti haluaisin ruokkia kissani eettisten arvojeni mukaisesti. Se ei kuitenkaan läheskään aina ole mahdollista. Haluaisin ostaa mahdollisimman suuren osan raa'asta lihasta luomulaatuisena, mutta niin kauan kuin luomulaatuista kanaa ei saa minulle sopivassa muodossa, näin ei tule käymään. Siipikarja kun on kissalle se luontaisin ravinnonlähde, sian- ja naudanliha eivät ravintoarvoiltaan ole läheskään yhtä hyviä. Eräältä kasvattajalta kuulin, että sianlihassa on jotain, mikä tuhoaa kissan kehossa jotain. Kaikessa informatiivisuudessaan voi siis sanoa, että kissalle ei kannata syöttää turhan usein sianlihaa, sillä se on jossain määrin haitallista. 

Huono omatunto pysyy, mutta pyrin lievittämään sitä mahdollisimman paljon. Ehkä seuraavalla kerralla en osta tarjouskanaa.

4 kommenttia:

  1. Huoh. Kunpa nää luomua- sun muut tilat olis joskus niin normi, ettei edes tarttis miettiä, että onko jokin eettistä vai ei, koska kaikki on. Nähdäänkö me se vielä? Ja kun soijakaan ei periaattees ole eettistä... Mitä tässä enää osaa syödä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä mäkin toivon, että tulevaisuudessa luomutuotanto ois normi ja lihankulutus harkitumpaa. Toivottavasti me saatais nähdä se. Jostain vegaaniliiton julkaisusta luin, että vegaanin proteiininsaannin perustana olisi täysjyvävilja. Kuulostaa aika oudolta, mut ehkä se voi olla niin? Palkokasvit vissiin ois soijaa eettisempiä, mutta soija on vaan niin perhanan kätevää.

      Poista
  2. Itse oon pohdiskellut samoja asioita, siis että itselleni pystyisin kyllä jossain määrin ostamaan luomulihaa, mutta jos kissoille joudun joka tapauksessa ostamaan vähän "mitä sattuu", niin kuinka paljon väliä sillä sitten on paljonko minä ite syön luomua, jne jne jne.
    Parasta kai olla pohtimatta liikaa... Luomubroileri olis kyllä mahtavaa, koska sitä mekin taidetaan avokin kanssa syödä eniten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kissojen kannalta eettisintä olisi varmaan se, että pyrkisi mahdollisimman paljon ostamaan päiväyslihaa, silloin kun lihaa niille syöttää. Ne säilyy kuitenkin hyvin pakkasessa.

      Oishan se niin helppoa olla pohtimatta, mutta kun kerran on tälle tielle lähtenyt, niin siitä ei viitsi oikein kääntyä pois... Mut eilisen Zooplus-tsekkailun kautta oon päättäny kokeilla noita Defun märkiksiä, ne vaikutti hyviltä. :)

      Poista